Apua stressiin

Yrittäjän arki voi olla haastavaa ja stressaavaa monin tavoin. Jatkuva paine esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta, menestyksestä ja kilpailusta voi vaikuttaa merkittävästi yrittäjän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Stressi ei ole vain epämiellyttävä tunne, vaan se voi vaikuttaa negatiivisesti myös luovuuteen, kykyyn nauttia elämästä sekä yleiseen hyvinvointiin. Stressinhallinta on tärkeä osa yrittäjän hyvinvointia ja menestystä. Ottamalla käyttöön tehokkaita stressinhallintakeinoja, yrittäjä voi palauttaa tasapainon elämäänsä ja nauttia enemmän elämästä ja onnellisuudesta.

Mitä voi tapahtua, kun stressaa?

  1. Luovuuden väheneminen: Stressi voi vähentää merkittävästi yrittäjän luovuutta ja innovatiivisuutta. Jatkuva paine ja kiire voivat estää mielen rauhoittumasta ja löytämästä uusia ideoita ja ratkaisuja liiketoiminnan haasteisiin.
  2. Eläminen pelkotilassa: Jatkuva stressi voi saada yrittäjän elämään pelkotilassa. Pelko epäonnistumisesta, taloudellisista vaikeuksista tai kilpailun kiristymisestä voi hallita mieltä ja estää nauttimasta elämästä.
  3. Uniongelmat: Yrittäjänä työskentely saattaa vaikuttaa myös uneen ja unen laatuun. Jatkuva stressi ja kiire voivat vaikeuttaa nukahtamista ja aiheuttaa unihäiriöitä. Huono uni puolestaan heikentää suorituskykyä, keskittymistä ja päätöksentekokykyä, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti liiketoimintaan.
  4. Muistiongelmien lisääntyminen: Yrittäjä saattaa alkaa unohtelemaan asioita stressin vaikutuksesta. Jatkuva stressi voi heikentää keskittymiskykyä ja muistia, mikä voi vaikeuttaa päivittäisistä tehtävistä suoriutumista.
  5. Elämästä nauttimisen puute: Pitkäaikainen stressi voi johtaa siihen, että yrittäjä ei enää nauti elämästään. Päivät kuluvat selviytymiseen ja stressin lievittämiseen ei-ehkä-aina-niin-rakentavin-keinoin, eikä aikaa jää rentoutumiseen ja omien mielenkiintojen ja harrastusten pariin.

Stressi on välttämätön paha, jonka kanssa tulee opetella toimimaan

Yhä enenevässä määrin olisikin hyvä kiinnittää huomiota stressin vähentämiseen ja sen hallintaan. Täysin stressaamatta on mahdotonta elää, mutta voimme ymmärryksemme valossa tehdä fiksumpia valintoja itseämme auttaaksemme. Stressittömänä kun on kaikin puolin kivempaa! Kehomme ei juuri osaa purkaa stressiä ilman apua. Tästä syystä on hyvä tehdä säännöllisen aktiivisia toimenpiteitä stressin purkamiseksi. Onneksi on olemassa keinoja, joilla yrittäjä voi hallita stressiä ja palauttaa tasapainoa elämäänsä:

  1. Kaaos- ja ideakirja: Kaaos- ja ideakirja on tehokas työkalu stressaantuneelle yrittäjälle. Kirjan avulla voi purkaa päänsisäistä kaaosta ja löytää uusia ideoita ja ratkaisuja liiketoiminnan haasteisiin.
  2. Sielukirjoittaminen: Sielukirjoittaminen on tehokas tapa purkaa syvempää menneisyyden kuormaa, joka voi aiheuttaa stressiä nykyhetkessä. Kirjoittaminen auttaa prosessoimaan tunteita ja kokemuksia, mikä voi helpottaa stressin hallintaa.
  3. Rentoutusharjoitukset: Maijamedia tarjoaa monia rentoutusharjoituksia Youtube-kanavallaan. Näitä harjoituksia voi käyttää ilmaiseksi oman stressin lievittämiseen ja mielen rauhoittamiseen.

Hyviä keinoja stressaamisen selättämiseksi ovat muun muassa meditaatio ja mindfulnesssäännölliset rentoutumisharjoitukset, matalan sykkeen liikuntametsäkävelyt ja luonto sekä luontoäänien kuuntelu vaikkapa työn lomassa.

Luontokuvien katselun ja huonekasvien olemassaolon on todettu rauhoittavan ympäristöä ja tätä kautta poistavan stressiä. Myös kirjoittaminen on erinomainen tapa saada ’pää tyhjäksi’.

Oiva keino kehon stressitilaa laskemaan on myös syvähengittely, koska stressaantuneessa tilassa hengityksemme on pintapuolista. Monelle toistaiseksi vielä vieras TRE-harjoitukset on tutustumisen arvoinen hoitomuoto, johon löytyy oppaita esimerkiksi kirjastoista.

Oman itsensä säännöllinen hemmottelu ja rentoutuminen ovat tärkeitä osa-alueita stressinhallinnassa. Tee stressitesti artikkelin lopussa ja lue lisää itsensä hemmottelusta ja rentoutumisesta täällä >

Stressaantuneena harvoin tekee oikeita valintoja. Itse asiassa juuri päinvastoin. Pelko ja stressi tuntuvat lyöttäytyvän yhteen: pelko saa lisätehoa stressistä ja stressi lisää pelkoa luoden uhkakuvia. Kun stressi helpottaa, näkee elämänkin positiivisempana.

Tee stressitesti!

Ohessa muutama vaihtoehto testailuun. Testit ovat helppoja ja näyttävät suuntaa nykyiselle elämäntilanteelle.