Apua stressiin – tee stressitesti!

Stressi on välttämätön paha, mutta sen kanssa tulee opetella toimimaan. Yhä enenevässä määrin olisikin hyvä kiinnittää huomiota stressin vähentämiseen ja etenkin sen hallintaan. Täysin stressaamatta on mahdotonta elää, mutta voimme ymmärryksemme valossa tehdä fiksumpia valintoja itseämme auttaaksemme. Stressittömänä kun on kaikin puolin kivempaa! Kehomme ei juuri osaa purkaa stressiä ilman apua. Tästä syystä on hyvä tehdä säännöllisen aktiivisia toimenpiteitä stressin purkamiseksi.

Stressiä voivat aiheuttaa esimerkiksi esiintymistilanteet, kokeet, haastavat elämäntilanteet tai vanhat traumat, jotka säteilevät väistämättä nykypäivään… tätä ei monesti tule edes ajatelleeksi. Vanhojen kokemusten johdosta jokin pienikin nykyhetkessä tapahtunut juttu voi tuntua isommalta kuin se onkaan. Erittäin mielenkiintoista.

Hyviä keinoja stressaamisen selättämiseksi ovat muun muassa meditaatio ja mindfulnesssäännölliset rentoutumisharjoitukset, matalan sykkeen liikuntametsäkävelyt ja luonto sekä luontoäänien kuuntelu vaikkapa työn lomassa.

Luontokuvien katselun ja huonekasvien olemassaolon on todettu rauhoittavan ympäristöä ja tätä kautta poistavan stressiä. Myös kirjoittaminen on erinomainen tapa saada ’pää tyhjäksi’.

Oiva keino kehon stressitilaa laskemaan on myös syvähengittely, koska stressaantuneessa tilassa hengityksemme on pintapuolista. Monelle toistaiseksi vielä vieras TRE-tärinäterapia on tutustumisen arvoinen hoitomuoto, johon löytyy oppaita esimerkiksi kirjastoista.

Oman itsensä säännöllinen hemmottelu ja rentoutuminen ovat tärkeitä osa-alueita stressinhallinnassa. Tee stressitesti artikkelin lopussa ja lue lisää itsensä hemmottelusta ja rentoutumisesta täällä >

 

Stressaantuneena harvoin tekee oikeita valintoja. Itse asiassa juuri päinvastoin. Pelko ja stressi tuntuvat lyöttäytyvän yhteen: pelko saa lisätehoa stressistä ja stressi lisää pelkoa luoden uhkakuvia. Kun stressi helpottaa, näkee elämänkin positiivisempana.

Tee stressitesti!

Ohessa muutama vaihtoehto testailuun. Testit ovat helppoja ja näyttävät suuntaa nykyiselle elämäntilanteelle.

  • Kuinka stressaantunut olet? Työpisteen stressitestin löydät täältä >
  • Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry:n stressitesti. Testaa stressitasosi ja otteesi elämään täällä >
Shopping Cart
Scroll to Top