Yrittäjä, miten sinä voit?

On haasteellista löytää aikaa ja varoja itsensä hoitamiseen, kun on aina niin paljon tekemistä. Olisi paljon helpompaa ja näennäisesti tehokkaampaa tehdä tekemättömiä töitä kuin pysähtyä itsensä pariin.

Itsensä huomioimisella on kuitenkin tärkeä merkitys: pysähtyessään sitä oppii näkemään asiat niiden oikeassa valossa. Silloin ymmärtää mikä on oikeasti tärkeää ja että missä tilassa elimistö ja keho oikein on… sisimmästä puhumattakaan. Moni yrittäjä alasta riippumatta tekee töitä lähes vuorokauden ympäri, ehkäpä jopa viikon jokaisena päivänä… mikä ihmeen voima saa yrittäjän paiskimaan hommia siihen tahtiin?

Se on intohimo, oman ajan tärkeys sekä elämän eläminen omilla ehdoilla. Nämä, ja motivaatio. Samanlaista työtahtia harva jaksaisikaan ilman motivaatiota. Kuitenkin sitä huomaa, ainakin jossakin vaiheessa, että on aika hiljentää tahtia. Hyvinvointiaan ajatteleva yrittäjä on energisempi ja kaikin tavoin tuotteliaampi.

On hektisiä kuvauspäiviä, monia yhtäaikaisia projekteja, menoa ja meininkiä, mitä kukaan ei vuosikausia kykene hallitsemaan avutta ja pääkoppansa sisällä. Valitettavan moni kuitenkin yhä pyrkii pitämään kaikki asiat mielessään, mikä taas aiheuttaa ylikuormitusta ja stressiä. Stressin ehkäisy ja käsittely on tärkeää, jos pyrkii täysipainoiseen elämään. Nykypäivän tehokeskeisyys on kääntynyt ylösalaisin eikä monella meillä, luonnostaan luovilla olennoilla, tunnu enää riittävän energiaa omille, mieluisille projekteillemme. Vai kuinka monta ikuisuusprojektia sinua odottaa varastossa? Siis sellaisia, jotka odottavat sitä sopivan rauhallista elämäntilannetta?

Energiat kuluvat pakollisten asioitten suorittamiseen. Pitkässä juoksussa stressaantunut ihminen kadottaa luovuutensa ja masentuu, vaikka mieluisa työ ja rauhallinen elämäntilanne edesauttavat asioiden paikalleen loksahtamista. Vastaavasti jatkuva juoksu ja kiire työntävät tavoitetta rauhoittumisesta yhä kauemmas.

Vaikeinta on aloittaa. Mitä tahansa.

Ennen kuin siitä muodostuu tapa, se on vaivalloista, rasittavaa ja usein työlästä. On kyseessä sitten mikä tahansa. ”Alku aina hankalin”, ”Alun jälkeen helpottaa”. Kyllä, sanonnat pitävät paikkansa.

Koostin sinulle alle helposti toteutettavien listan, joista voit valita itsellesi sopivimman tavan aloittaa itsestäsi huolehtimisen – vaikka jo tänään! Valitse ensin vain yksi ja noudata sitä säännöllisesti. Kaikki esimerkit ovat hyviä paetaksesi arkea hetkeksi ilman, että se olisi ajallisesti tai kukkarolle liian kuormittavaa. Oman jaksamisen kannalta on tärkeää ylläpitää terveyttä säännöllisellä hiljentymisellä, liikunnalla ja ravitsevalla ruokavaliolla.

Tehokkaat ja edulliset tavat itsensä hellimiseen:

  • Intialainen päähieronta
  • Hieronta (vähentää stressiä – tutkitusti)
  • Kasvo- ja jalkahoidot
  • Jooga ja meditaatio
  • Voimakävely metsässä (vähentää stressiä – tutkitusti)

Kuvat:

Kuvat ovat Maijamedian ottamia.

Lähteet:

Psychological effects of forest environments on healthy adults: Shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17055544/

Physiological responses to touch massage in healthy volunteers: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20638912/