Kotisivujen suunnittelu

Nettisivujen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Kompakti verkkosivu monipuolisine toiminnallisuuksineen vai isompi järjestelmä useilla sivuilla? Toteutamme uudet kotisivut ja kotisivujen uudistamiset laidasta laitaan. Ohessa ohjeistusta kotisivujen suunnitteluun. Tämä artikkeli on avuksesi, kun hankit uusia kotisivuja, lasket kustannuksia tai mietit vaihtoehtoja. Ota yhteyttä ja kysy lisää.

Yhden sivun ihme®

Kevyt ja kustannustehokas perinteinen kotisivu, mikä tarkoittaa huolettomuutta päivittämisessä ja turvallisuudessa. Palvelusta saat opastusta, hyviä kysymyksiä ja tiedon siitä, mitä tehdään ja miksi. Erinomainen vaihtoehto, kun etsit edullista, helppoa ja vaivatonta kotisivua. Palvelun pohjalla ei toimi massiivisia julkaisujärjestelmiä, mikä tarkoittaa luotettavaa ja huoletonta tekniikkaa.

Yhden sivun ihme -palvelun saat niinkin edullisesti kuin alkaen 15 €/kk + alv. 24 %. Päivittämisen puolestasi hoidamme me edullisella päivitysmaksulla, mikä vähentää teknisiin asioihin liittyvää turhautumista. Soitto/viesti vain meille ja päivitys hoituu. Olemme todenneet vuosien aikana, että yrittäjät hoitavat sivujensa päivittämistä itse vain harvoin, jolloin päivitysten teko kannattaa delegoida. Erillisen lisäosan avulla voit kuitenkin päivittää määriteltyjä sisältöjä myös itse esimerkiksi minihinnaston tai ajankohtaisuuksien muodossa.

On hyvä huomioida, että myös Yhden sivun ihmeeseen voidaan linkittää mahdollisia käytössäsi jo olevia erillisiä toiminnallisuuksia, kuten uutiskirjeitä, lomakkeita, ajanvaraus- tai tilausjärjestelmiä.

Yhden sivun ihme on hyvä, jos haluat:
 • yksinkertaisen kotisivun toiminnallesi
 • huolettomuutta ja toimintavarmuutta
 • jättää päivittämisen muille
 • edullisen kotisivun

WordPress-/Joomla!-sivut

Joomlan tai WordPressin asentaminen hoituu kauttamme. Autamme järjestelmien asennuksissa, mutta palvelemme tarvittaessa myös kattavampaan markkinoinnilliseen kotisivujen sisällönsuunnitteluun ja hakukoneoptimointiin asti. Julkaisujärjestelmä on hyvä valinta isolle kokonaisuudelle ja jos kotisivujen päivitystarve on noin 1-5 kertaa/kk. Järjestelmän avulla voi hoitaa sivustosisällön päivittämisen myös itse. Tarjoamme myös kotisivujen ylläpitoa.

Olemme ihastuneita sekä WordPressiin että Joomla!-järjestelmiin, joiden kehittämistä voi hoitaa lähes kuka tahansa koodausta hallitseva. Täten et ole sidottu vain tietyn toimijan kehittämään systeemiin. Huomioitavaa on, että julkaisujärjestelmien ylläpidoista on huolehdittava säännöllisesti, jotta ne pysyvät turvallisina. Julkaisujärjestelmään voidaan liittää lukuisia erilaisia komponentteja ja moduuleita, jotka mahdollistavat kattavan toiminnallisuuden lisäämisen sivustolle. 

WordPress on hyvä valinta, jos:
 • sivusto on laaja ja monisivuinen
 • haluat sivustoon verkkokaupan tai blogin
 • ihaluat tse päivittää sivustoa
 • haluat kuvagallerioita
 • erillisiä salasanalla suojattuja asiakasalueita
 • tuotekatalogeja, uutiskirjeitä, kyselyitä, tms.

Lisätietoja alla.

Kattava kotisivujen suunnittelu

Yksilöllinen suunnittelu etenee aina tarpeen mukaan ja suunnittelu aloitetaan alkutilanteen kartoituksella. Onko yritykselläsi jo domain (www-osoite) ja palvelintila? Jos ei, hyvä niin. Jos on, silloin etenemme sen mukaan. Autamme domainien varaamisessa ja palvelintilan hankinnassa. Palvelintila tarvitaan, jotta sivusto saadaan nettiin näkyville.

Jotta saat kotisivut nettiin näkyville, tarvitset siis:

 1. Domain-osoitteen (esimerkiksi www.maijamedia.com)
 2. Palvelintilan (tila, jossa sivusto sijaitsee verkossa ja jonne domain ohjaa)
 3. Sivuston (palvelintilassa sijaitseva informatiivinen ja visuaalinen kokonaisuus)

Yksilöllisissä sivustosuunnitelmissa autamme aina sisältösuunnitelmien kanssa etkä jää yksin pähkäilemään. Osallistumme osaamisellamme sisällönsuunnitteluun ja ehdotamme markkinoinnillisesti sopivia ratkaisuja tai toteutustapoja sekä mahdollisuuksia toteutuksen edetessä. Emme useinkaan siis vain teknisesti toteuta sivustoa vaan toimimme markkinoinnillisena yhteistyökumppaninasi. Toki voimme toteuttaa pelkät tekniset asennuksetkin.

Mitä sivustoon voi sisältyä?

 • Kävijäseuranta
 • Yhteydenottolomakkeet
 • Roskapostisuodatus Googlen reCapchan avulla
 • Turvallisuutta ylläpitävät asetukset järjestelmään
 • Sisällön syöttäminen järjestelmään asiakkaan materiaalista
 • Alkuperäisen varmuuskopion säilyttäminen
 • Opastusta sisällön suunnitteluun
 • Opastusta hakukoneoptimointiin
 • Hakukoneoptimointi asiakkaan materiaalista
 • Henkilökohtainen palvelu ja tapaamiset

Miksi WordPress- tai Joomla!-julkaisujärjestelmä?

WordPressillä tai Joomla!lla voi rakentaa monipuolisia verkkosivustoja ja muita tehokkaita verkkosovelluksia. Parasta näissä on, että ne perustuvat vapaaseen lähdekoodiin (Open Source). Se tarkoittaa sitä, ettet ole naimisissa nettisivustosi järjestelmän kanssa, vaan lähes kuka tahansa pystyy muokkaamaan järjestelmän koodia. Jotkin sivustototeuttajat ovat kehittäneet omia järjestelmiä, mikä tarkoittaa, että joudut todennäköisesti toimimaan vain ko. palveluntuottajan kanssa halutaksesi tehdä mitä tahansa muutoksia sivustolla.

WordPress/Joomla!-sisällönhallintajärjestelmä mahdollistaa sivustosisällön hallinnan itsesi toimesta. Sisältö voi olla yksinkertaista tekstiä, kuvaa, musiikkia, videota, dokumentteja tai melkein mitä tahansa. Sisällönhallintajärjestelmän laajempi ja edistyneempikään käyttö ei tarkoita, että sinun tulisi olla laajasti kouluttautunut tietotekniikkaan tai erinomaisesti perillä tietojenhallinnasta. Jos osaat käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, osaat päivittää sivujesi sisältöä. Sisältöä hallitaan internetselaimen kautta: voit päivittää sivustoasi missä tahansa internetyhteyden kautta.

WordPress ja Joomla! sopivat erinomaisesti sivustoille, joille halutaan sisällöntuottamista usein tai esimerkiksi jaettavaksi useammalle henkilölle. Henkilöiden lukumäärää ei ole rajoitettu. Voit esimerkiksi automatisoida artikkeleita ilmestymään/poistumaan tiettyinä aikoina, mikä taas helpottaa päivitystyötä. Tällaiset automaattisuudet tarkoittavat, että etenkin yrityksille ja yksityishenkilöille + yhdistyksille WordPress/Joomla! ovat erittäin kustannustehokkaita verkkoviestinnän välineitä. Isommille yhteisöille ja yrityksille taas järjestelmien laajennettavuus (vaikkapa verkkokaupaksi) antaa lähes rajattomat mahdollisuudet luoda ammattimaiset ja laadukkaat verkkosivut tai verkkojulkaisun.


Kokemus

Olemme toteuttaneet erilaisia sivustoja vuodesta 2002 alkaen. Toteutamme asiakassivustot aina yksilöllisiä tarpeita kuunnellen ja myös ehdotamme sopivia ratkaisuja. Kotisivujen suunnittelu on yhteistyötä. Julkaisujärjestelmä ei välttämättä ole aina paras ratkaisu ja monesti pieneen tarpeeseen Yhden sivun ihme® onkin osoittautunut sopivammaksi vaihtoehdoksi.

Huomioitavaa on, että emme pidätä itsellämme oikeutta toteuttamaamme sivustojärjestelmään. Jotkut toimijat toteuttavat sivustot siten, että asiakas ei omista sivustoaan vaan saa ainoastaan käyttöoikeudet tilaamalleen kokonaisuudelle. Tämä aiheuttaa monesti hammastenkiristelyä etenkin silloin, kun asiakas haluaisi päivittää sivustoaan uuteen tai aloittaa yhteistyön toisen tekijän kanssa vanhaa hyödyntäen. Jos järjestelmä ei ole asiakkaan omistuksessa, tällainen ei suoraan ole mahdollista. Tilausvaiheessa kannattaakin aina tiedustella, että onko koko sivusto asiakkaan omaisuutta vaiko vain käyttöoikeudet.

Kun siis tilaat julkaisujärjestelmäsivuston kauttamme, saat sen kokonaisuudessaan yrityksellesi palvelintiloineen. Maksat sivustosi kaikkine suunnitteluineen kerralla tai osissa sopimuksen mukaan ja tämän jälkeen systeemi on sinun. Saat luvat ja mahdollisuudet jatkokehittää tai päivittää sivustoasi kenen tahansa toimesta tai vaihtoehtoisesti hankkia kotisivujen ylläpitopalvelun Maijamedian kautta. Mikäli sivuston ylläpitoa hoitaa joku ulkopuolinen taho, Maijamedia ei luonnollisesti vastaa toisen toimijan tekemisistä.


Katse sivupohjaan!

Pyrimme aina valitsemaan projektiin parhaiten sopivat sivupohjat ja lisäosat. Monet valmissivupohjat vaativat muutosten tekemistä versiopäivitysten yhteydessä ja silloin joudumme mahdollisesti koodaamaan sivupohjan uudestaan, mikäli valmissivupohjan valmistaja ei tarjoa uudelle versiolle yhteensopivaa sivupohjaa. Jatkuvuutta mietittäessä on siis hyvä pistää ajatus tai kaksi hankittavaan sivupohjaan. Valmissivupohjan hankinta on tietenkin edullisin tapa aloittaa ja jos valmissivupohjaan päädytään, silloin suositeltavaa on valita sivupohja, jota ylläpidetään vuosimaksulla. Tämä siksi, että mikäli sivustoversio vaihtuu jossakin vaiheessa ja kertahankintana ostettu sivupohja ei sovikaan uuden julkaisujärjestelmäversion kanssa, tulee sivupohja koodata uudestaan toimiakseen uuden järjestelmäversion kanssa. Monet valmissivupohjat on toteutettu melko monimutkaisiksi.

Sivupohjien hankinnassa on siis 4 vaihtoehtoa:

 1. YKSILÖLLISESTI KOODATTU SIVUPOHJA
  Pitkän tähtäimen hankinta, hitaampi ja kalliimpi aloitus. Oman sivupohjan toteuttaminen on aluksi kalliimpaa, mutta ajan kanssa todennäköisesti edullisempaa. Pitkässä ajassa vuosimaksullinenkin sivupohja tulee maksamaan.
 2. VALMISSIVUPOHJA, VUOSIMAKSULLISENA
  Valmissivupohjia saa muutamalla kympillä ja usein vuosimaksu niissä on samaa luokkaa. Sivupohjan vuosimaksu takaa, että mahdolliset ongelmakohdat sivupohjan toiminnallisuudessa hoituvat sivupohjavalmistajan kautta sekä mahdolliset versioiden välillä siirtymiset ovat helpommin tehtävissä.
 3. VALMISSIVUPOHJA, KERTAMAKSULLA
  Valmissivupohjia kohtaan tunnetaan vetoa ehkä siksi, että ne ovat edullisin kertahankintavaihtoehto. Monesti ne ovat demosivuilla myös toiminnallisuuksiltaan ja ulkoasultaan erittäin näyttäviä. Kertahankintana ostettu sivupohja ei välttämättä toimi halutulla tavalla järjestelmän uusissa versioissa, jolloin sivupohja joudutaan koodaamaan alusta tai hankkimaan uusi.
 4. ILMAINEN SIVUPOHJA/TEEMA
  Ilmaisia teemoja on tarjolla paljon. Niiden valintaan kannattaa pistää ajatus tai useampi, jos haluaa, että teema on vielä useammankin vuoden päästä käyttökelpoinen eikä sen ylläpitoa ole lopetettu.

Millainen hintalappu?

Edulliset nettisivutarjoukset perustuvat usein liukuhihnatyöhön, jossa sivustoja tehtaillaan määrällisesti paljon, mutta projektin jälkeen ne jätetään oman onnensa nojaan. Usein tietoturvaan ei tällaisissa välttämättä panosteta ja pienet, mutta tärkeät tietoturvaa lisäävät toimenpiteet jäävät tekemättä. Sivuston sisällön ja hakukoneiden yhteistyöhön on syytä panostaa tehokkaammin. Siihen me käytämme melkoisesti aikaamme asiakasprojekteissamme asiakkaan niin halutessa.

Jokainen yksilöllisesti tehty projekti on omanlaisensa ja hintalappu riippuu projektiin käytetystä ajasta, tapaamisista, suunnitteluun käytetystä ajasta, korjauskierroksista ja halutuista lisäosista… siksi on vaikea antaa ehdotonta summaa kotisivujen suunnittelulle. Usein suunnitelmat saattavat muuttua matkalla ja alkuperäisistä ajatuksista eroavat mahdollisuudet nostavat päätään.

Esimerkki kotisivusuunnittelun vaiheista

Starttaaminen

Domainien hankinnat, palvelintila-asetusten tekeminen ja järjestelmän asennus + mahd. maksullisen tai ilmaisen sivupohjan asennus, sisällön syöttäminen järjestelmään.

Sisällön yksilöinti ja suunnittelu

Tapaaminen asiakkaan kanssa tarpeen kartoittamiseksi, sisällönsuunnittelu, sisällön kehittäminen markkinointinäkökulmaan, hakukonetehokkuuden huomioiminen ja liittäminen sivustolle.

Viimeistely ja korjauskierrokset

Sivuston viimeistelyyn ja korjauksiin kuluu jonkin verran työtunteja sivuston julkaisun jälkeen + mahdolliset sisällön ja tekniikan hiomiset.

Sivupohjan koodaaminen

Sivupohjan koodaaminen on tuntityötä ja hinta riippuu halutusta lopputuloksesta. Mitä monimutkaisempi sivusto ja sen toiminnallisuus on, sitä suurempi hintalappu.

Muut työt

Sivustolle mahdollisesti erikseen asennettavat komponentit ja moduulit (kuten uutiskirjeet, kuvagalleriat, lomakkeet, maksulliset sivupohjat) + niiden asennukset, eri kieliversiot ja muunkielisen sisällön sijoittaminen toteutetaan.

Avaa hinnasto täällä.