Kotisivujen suunnittelu

Kotisivujen suunnittelu

Posted in Kotisivujen suunnittelu

Nettisivujen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. On hyvä pohtia jo ennen kuin kotisivujen perustaminen on käynnissä, että millaisia toiminnallisuuksia sivuilleen haluaa. Kompakti verkkosivu monipuolisine toiminnallisuuksineen vai isompi järjestelmä esimerkiksi useilla sivuilla ja alakategorioilla? Toteutamme uudet kotisivut ja kotisivujen uudistamiset laidasta laitaan. Ohessa ohjeistusta kotisivujen suunnitteluun. Tämä artikkeli on avuksesi, kun hankit uusia kotisivuja, lasket kustannuksia tai mietit vaihtoehtoja. Ota yhteyttä ja kysy lisää. Autamme mielellämme.

Olemme Viestintäviraston virallinen fi-verkkotunnusten välittäjä

 

 

Tarjoamme 2 vaihtoehtoa:

1. Yhden sivun ihme®

Kevyt ja kustannustehokas perinteinen kotisivu, mikä tarkoittaa huolettomuutta päivittämisessä ja turvallisuudessa. Palvelusta saat opastusta, hyviä kysymyksiä ja tiedon siitä, mitä tehdään ja miksi. Erinomainen vaihtoehto, kun etsit edullista, helppoa ja vaivatonta kotisivua. Palvelun pohjalla ei toimi massiivisia julkaisujärjestelmiä, mikä tarkoittaa luotettavaa ja huoletonta tekniikkaa.

Palvelu ei perustu vuokraperiaatteeseen, kuten useilla muilla palveluntarjoajilla. Sen sijaan maksat omaa sivuasi pois edullisella vuosimaksulla. Palvelun vuosimaksu on alk. 350 EUR/v + alv. 24 %. Päivittämisen puolestasi hoidamme me edullisella päivitysmaksulla, mikä vähentää teknisiin asioihin liittyviä turhautumisia. Soitto tai viesti vain ja päivitys hoituu. Olemme todenneet vuosien aikana, että yrittäjä hoitaa itse sivujensa päivittämistä vain harvoin, jolloin päivitysten teko kannattaa delegoida toisaalle. Tiedosto-osio-lisäosan avulla voit kuitenkin päivittää määriteltyjä sisältölaatikoita myös itse ja tätä hyödynnetään esimerkiksi minihinnaston tai ajankohtaisuuksien muodossa. Tutustu Yhden sivun ihme®-valmiskotisivuihin >

 

TAI

 

2. WordPress-/Joomla!-sivut

Joomlan tai WordPressin asentaminen hoituu kauttamme. Autamme järjestelmien asennuksissa, mutta palvelemme tarvittaessa myös kattavampaan markkinoinnilliseen kotisivujen sisällönsuunnitteluun ja hakukoneoptimointiin asti. Julkaisujärjestelmä on hyvä valinta isolle kokonaisuudelle ja jos kotisivujen päivitystarve on noin 1-5 kertaa/kk. Järjestelmän avulla voi hoitaa sivustosisällön päivittämisen myös itse. Tarjoamme myös kotisivujen ylläpitoa.

Olemme ihastuneita sekä WordPressiin että Joomla!-järjestelmiin, joiden kehittämistä voi hoitaa lähes kuka tahansa koodausta hallitseva. Täten et ole sidottu vain tietyn toimijan kehittämään systeemiin. Huomioitavaa on, että julkaisujärjestelmien ylläpidoista on huolehdittava säännöllisesti, jotta ne pysyvät turvallisina. Julkaisujärjestelmään voidaan liittää lukuisia erilaisia komponentteja ja moduuleita, jotka mahdollistavat kattavan toiminnallisuuden lisäämisen sivustolle. Toiminnallisuuksia voivat olla esimerkiksi:

 • blogi
 • tuotekatalogi/-luettelo
 • verkkokauppa
 • uutiskirje
 • galleriat
 • kyselyt
 • rekisteröitymiset ja erilaiset asiakasalueet

 

Lisätietoja alla.

 


 

Kattava kotisivujen suunnittelu

Yksilöllinen suunnittelu etenee aina tarpeen mukaan ja suunnittelu aloitetaan alkutilanteen kartoituksella. Onko yritykselläsi jo domain (www-osoite) ja palvelintila? Jos ei, hyvä niin. Jos on, silloin etenemme sen mukaan. Autamme domainien varaamisessa ja palvelintilan hankinnassa. Palvelintila tarvitaan, jotta sivusto saadaan nettiin näkyville.

 

Jotta saat kotisivut nettiin näkyville, tarvitset siis:

 1. Domain-osoitteen (esimerkiksi www.maijamedia.com)
 2. Palvelintilan (tila, jossa sivusto sijaitsee verkossa ja jonne domain ohjaa)
 3. Sivuston (palvelintilassa sijaitseva informatiivinen ja visuaalinen kokonaisuus)

 

Yksilöllisissä sivustosuunnitelmissa autamme aina sisältösuunnitelmien kanssa etkä jää yksin pähkäilemään. Osallistumme osaamisellamme sisällönsuunnitteluun ja ehdotamme markkinoinnillisesti sopivia ratkaisuja tai toteutustapoja sekä mahdollisuuksia toteutuksen edetessä. Emme useinkaan siis vain teknisesti toteuta sivustoa vaan toimimme markkinoinnillisena yhteistyökumppaninasi. Toki voimme toteuttaa pelkät tekniset asennuksetkin.

 

Mitä sivustoon voi sisältyä?

 • Kävijäseuranta
 • Yhteydenottolomakkeet
 • Roskapostisuodatus Googlen reCapchan avulla
 • Turvallisuutta ylläpitävät asetukset järjestelmään
 • Sisällön syöttäminen järjestelmään asiakkaan materiaalista
 • Alkuperäisen varmuuskopion säilyttäminen
 • Opastusta sisällön suunnitteluun
 • Opastusta hakukoneoptimointiin
 • Hakukoneoptimointi asiakkaan materiaalista
 • Henkilökohtainen palvelu ja tapaamiset

 


 

Miksi WordPress- tai Joomla!-julkaisujärjestelmä?

WordPressillä tai Joomla!lla voi rakentaa monipuolisia verkkosivustoja ja muita tehokkaita verkkosovelluksia. Parasta näissä on, että ne perustuvat vapaaseen lähdekoodiin (Open Source). Se tarkoittaa sitä, ettet ole naimisissa nettisivustosi järjestelmän kanssa, vaan lähes kuka tahansa pystyy muokkaamaan järjestelmän koodia. Jotkin sivustototeuttajat ovat kehittäneet omia järjestelmiä, mikä tarkoittaa, että joudut todennäköisesti toimimaan vain ko. palveluntuottajan kanssa halutaksesi tehdä mitä tahansa muutoksia sivustolla.

WordPress/Joomla!-sisällönhallintajärjestelmä mahdollistaa sivustosisällön hallinnan itsesi toimesta. Sisältö voi olla yksinkertaista tekstiä, kuvaa, musiikkia, videota, dokumentteja tai melkein mitä tahansa. Sisällönhallintajärjestelmän laajempi ja edistyneempikään käyttö ei tarkoita, että sinun tulisi olla laajasti kouluttautunut tietotekniikkaan tai erinomaisesti perillä tietojenhallinnasta. Jos osaat käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, osaat päivittää sivujesi sisältöä. Sisältöä hallitaan internetselaimen kautta: voit päivittää sivustoasi missä tahansa internetyhteyden kautta.

WordPress ja Joomla! sopivat erinomaisesti sivustoille, joille halutaan sisällöntuottamista usein tai esimerkiksi jaettavaksi useammalle henkilölle. Henkilöiden lukumäärää ei ole rajoitettu. Voit esimerkiksi automatisoida artikkeleita ilmestymään/poistumaan tiettyinä aikoina, mikä taas helpottaa päivitystyötä. Tällaiset automaattisuudet tarkoittavat, että etenkin yrityksille ja yksityishenkilöille + yhdistyksille WordPress/Joomla! ovat erittäin kustannustehokkaita verkkoviestinnän välineitä. Isommille yhteisöille ja yrityksille taas järjestelmien laajennettavuus (vaikkapa verkkokaupaksi) antaa lähes rajattomat mahdollisuudet luoda ammattimaiset ja laadukkaat verkkosivut tai verkkojulkaisun.

 


 

Kokemus

Olemme toteuttaneet erilaisia sivustoja vuodesta 2002 alkaen. Toteutamme asiakassivustot aina yksilöllisiä tarpeita kuunnellen ja myös ehdotamme sopivia ratkaisuja. Kotisivujen suunnittelu on yhteistyötä. Julkaisujärjestelmä ei välttämättä ole aina paras ratkaisu ja monesti pieneen tarpeeseen Yhden sivun ihme® onkin osoittautunut sopivammaksi vaihtoehdoksi.

 

Huomioitavaa on, että emme pidätä itsellämme oikeutta toteuttamaamme sivustojärjestelmään. Jotkut toimijat toteuttavat sivustot siten, että asiakas ei omista sivustoaan vaan saa ainoastaan käyttöoikeudet tilaamalleen kokonaisuudelle. Tämä aiheuttaa monesti hammastenkiristelyä etenkin silloin, kun asiakas haluaisi päivittää sivustoaan uuteen tai aloittaa yhteistyön toisen tekijän kanssa vanhaa hyödyntäen. Jos järjestelmä ei ole asiakkaan omistuksessa, tällainen ei suoraan ole mahdollista. Tilausvaiheessa kannattaakin aina tiedustella, että onko koko sivusto asiakkaan omaisuutta vaiko vain käyttöoikeudet.

 

Kun siis tilaat julkaisujärjestelmäsivuston kauttamme, saat sen kokonaisuudessaan yrityksellesi palvelintiloineen. Maksat sivustosi kaikkine suunnitteluineen kerralla tai osissa sopimuksen mukaan ja tämän jälkeen systeemi on sinun. Saat luvat ja mahdollisuudet jatkokehittää tai päivittää sivustoasi kenen tahansa toimesta tai vaihtoehtoisesti hankkia kotisivujen ylläpitopalvelun Maijamedian kautta. Mikäli sivuston ylläpitoa hoitaa joku ulkopuolinen taho, Maijamedia ei luonnollisesti vastaa toisen toimijan tekemisistä.

 


 

Katse sivupohjaan!

Pyrimme aina valitsemaan parhaaksi todetut sivupohjat ja lisäosat. Monet valmissivupohjat vaativat muutosten tekemistä versiopäivitysten yhteydessä ja silloin joudumme mahdollisesti koodaamaan sivupohjan uudestaan, mikäli valmissivupohjan valmistaja ei tarjoa uudelle versiolle yhteensopivaa sivupohjaa. Jatkuvuutta mietittäessä on siis hyvä pistää ajatus tai kaksi hankittavaan sivupohjaan. Valmissivupohjan hankinta on tietenkin edullisin tapa aloittaa ja jos valmissivupohjaan päädytään, silloin suositeltavaa on valita sivupohja, jota ylläpidetään vuosimaksulla. Tämä siksi, että mikäli sivustoversio vaihtuu jossakin vaiheessa ja kertahankintana ostettu sivupohja ei sovikaan uuden julkaisujärjestelmäversion kanssa, tulee sivupohja koodata uudestaan toimiakseen uuden järjestelmäversion kanssa. Monet valmissivupohjat on yllättäen toteutettu melko monimutkaisiksi.

 

Sivupohjien hankinnassa on siis 3 vaihtoehtoa:

 1. YKSILÖLLISESTI KOODATTU SIVUPOHJA
  Pitkän tähtäimen hankinta, hitaampi ja kalliimpi aloitus. Yksilöllisesti johonkin teemaan toteutettuna sivupohjan toteuttaminen on aluksi kalliimpaa, mutta ajan kanssa edullisempaa. Tuleehan pitkässä ajassa vuosimaksullinenkin sivupohja maksamaan.
 2. VALMISSIVUPOHJA, VUOSIMAKSULLISENA
  Valmissivupohjia saa muutamalla kympillä ja usein vuosimaksu niissä on samaa luokkaa. Sivupohjan vuosimaksu takaa, että mahdolliset ongelmakohdat sivupohjan toiminnallisuudessa hoituvat sivupohjavalmistajan kautta sekä mahdolliset versioiden välillä siirtymiset ovat helpommin tehtävissä.
 3. VALMISSIVUPOHJA, KERTAMAKSULLA
  Valmissivupohjia kohtaan tunnetaan vetoa ehkä siksi, että ne ovat edullisin kertahankintavaihtoehto. Monesti ne ovat demosivuilla myös toiminnallisuuksiltaan ja ulkoasultaan erittäin näyttäviä. Kertahankintana ostettu sivupohja ei välttämättä toimi halutulla tavalla järjestelmän uusissa versioissa, jolloin sivupohja joudutaan koodaamaan alusta tai hankkimaan uusi.

 

 


 

Millainen hintalappu?

Edulliset nettisivutarjoukset perustuvat usein liukuhihnatyöhön, jossa sivustoja tehtaillaan määrällisesti paljon, mutta projektin jälkeen ne jätetään oman onnensa nojaan. Usein tietoturvaan ei tällaisissa välttämättä panosteta ja pienet, mutta tärkeät tietoturvaa lisäävät toimenpiteet jäävät tekemättä. Sivuston sisällön ja hakukoneiden yhteistyöhön on syytä panostaa tehokkaammin. Siihen me käytämme melkoisesti aikaamme asiakasprojekteissamme.

Jokainen yksilöllisesti tehty projekti on omanlaisensa ja hintalappu riippuu projektiin käytetystä ajasta, tapaamisista, suunnitteluun käytetystä ajasta, korjauskierroksista ja halutuista lisäosista… siksi on vaikea antaa ehdotonta summaa kotisivujen suunnittelulle. Usein suunnitelmat saattavat muuttua matkalla ja alkuperäisistä ajatuksista eroavat mahdollisuudet nostavat päätään.

 

Esimerkki kotisivusuunnittelun vaiheista

Starttaaminen

Domainien hankinnat, palvelintila-asetusten tekeminen ja järjestelmän asennus + mahd. maksullisen tai ilmaisen sivupohjan asennus, sisällön syöttäminen järjestelmään.

Sisällön yksilöinti ja suunnittelu

Tapaaminen asiakkaan kanssa tarpeen kartoittamiseksi, sisällönsuunnittelu, sisällön kehittäminen markkinointinäkökulmaan, hakukonetehokkuuden huomioiminen ja liittäminen sivustolle.

Viimeistely ja korjauskierrokset

Sivuston viimeistelyyn ja korjauksiin kuluu jonkin verran työtunteja sivuston julkaisun jälkeen + mahdolliset sisällön ja tekniikan hiomiset.

Sivupohjan koodaaminen

Sivupohjan koodaaminen on tuntityötä ja hinta riippuu halutusta lopputuloksesta. Mitä monimutkaisempi sivusto ja sen toiminnallisuus on, sitä suurempi hintalappu.

Muut työt

Sivustolle mahdollisesti erikseen asennettavat komponentit ja moduulit (kuten uutiskirjeet, kuvagalleriat, lomakkeet, maksulliset sivupohjat) + niiden asennukset, eri kieliversiot ja muunkielisen sisällön sijoittaminen toteutetaan.

 

Julkaisujärjestelmän vuosimaksut

 • Järjestelmän ylläpitomaksu: 257 EUR (suositeltava)
 • Hakkerointisuoja: 97 EUR (suositeltava)

 

Muut maksut

 • Webhotellit:
  MINI: 40 EUR/vuosi (2 Gt)
  PERUS: 55 EUR/vuosi (5 Gt)
  TEHO: 125,00 EUR/vuosi (10 Gt)
 • Domainit:
  20,16 EUR/kpl/vuosi
 • Domainien uudelleenohjaukset ja siirrot:
  10 EUR/kpl/vuosi (ohjaus domainista toiseen)
 • Nimipalvelimien hallinta:
  10 EUR/kpl/vuosi

 

Kaikkiin hintoihin lisätään voimassa oleva alv. Hinnat ovat arvioituja hintoja. Lisähuomiota vaativat sisältö- tai markkinointisuunnitelmat sekä hakukonenäkyvyyden parannukset 95 EUR/h. Muutos- ja korjaustyöt korjauskierrosten jälkeen 95 EUR/h. Pidätämme oikeuden tarkistaa ja muuttaa hintojamme, mikäli kustannustaso oleellisesti muuttuu.

 


 

Mainos- ja mediatoimisto Maijamedia sijaitsee Porvoossa, Itä-Uudellamaalla, mutta verkon mahdollistamana palvelemme ympäri Suomen – myös muualla maailmalla. Henkilökohtaisen palvelun lisäksi voit tilata tuotteitamme ja koulutusta verkossa. Haluatko, että otamme sinuun yhteyttä tietyn palvelun tai tarjouksen tiimoilta? Kysy lisää täällä tai yhteydenottosivun kautta ja vastaamme sinulle pikapikaa.

Maija Luomala, Maijamedia Oy

Monipuoliset maksutavat...

Kirjoita hakusana ja paina enter

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.