Mantelimaito – terveellinen välipala

Manteli. Onko juuri ihanampaa ja monipuolisempaa maan päällä? Erilaisia reseptejä on tullut kokeiltua, mutta mikään ei ole aiemmin oikein sytyttänyt. Tunne, että ”eikö manteleista tosiaan saa maistuvampaa kuin tämä” muuttui: ”no nyt puhutaan asiaa” -meininkiin!

Olen jostakin syystä aina ollut hulluna manteleihin ja korvaan mahdollisimman suuren osan tavallisista jauhoista mantelijauhoilla esimerkiksi lettutaikinassa. Odotan innolla myös joulua, jolloin olen saanut maistella tanskalaisen joulutradition mukaista jälkkäriä, Ris a la Mandea. Perinteinen riisipuuromme, sori vaan, ei maistu veskunasoppineen miltään tähän, ajan kanssa valmistettuun, herkkuun verrattuna. Tämänkertainen terveyspommimme (joka on kiireisimmällekin äärettömän helppo valmistaa!) käsittelee aihetta: itsetehty mantelimaito.

Terveellinen välipala. Mantelimaidon terveellisyys on ykkösluokkaa!

Nopea apu makeanhimoon ja yksinkertaisen terveellinen välipala täynnä hyvää tekeviä aineksia, kuten kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja e-vitamiinia.

Manteli on terveellistä, etenkin luomuna. Osta mantelisi siis luomuna jos suinkin mahdollista. Ajoittain luomumanteleissa huomaan ihanan luonnollisen karvasmantelin tuoksun ja maun puskevan esiin, mistä itse tykkään tosi paljon. Perusmanteleissa sitä tapaa harvoin.

Manteli on hyväksi iholle, kynsille, hiuksille, sisuskaluille, kaikelle! Sitä käytetäänkin paljon esimerkiksi kosmetiikassa, eikä suotta. Nyt sen sijaan, että levittäisimme mantelin hyviä vaikutuksia pelkästään iholle, syömme ne! Tämä resepti on superhelppo ja nopea (jos liotukseen kulunutta aikaa ei lasketa).

Mantelimaitoresepti, Maijamedia Oy

Mantelimaito-resepti:

  • 2,5 dl manteleita
  • 8 dl vettä
  • ripaus kanelia (Ceylon)
  • ripaus aitoa vaniljaa
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl hunajaa

Ohje: Liota manteleita ainakin yön yli. Kaada liotusvesi pois, mittaa uusi vesimäärä ja blendaa kaikki ainekset tehosekoittimessa. Mausta haluamallasi tavalla. Siivilöi pulloon ja laita jääkaappiin. Itse tykkään juoda juoman melko paksuna enkä juurikaan näe vaivaa siivilöinnin kanssa. Jos haluat, voit kuoria mantelit, kuten itse tein. Helpolla pääsee kun vaan suristaa menemään, mutta silloin siivilään toki jää enemmän. Hyödynnä siivilään jäänyt massa esimerkiksi puuroon tai leivontaan.

Suosi luomuaineksia. Jos mietit miksi, kannattaa kysyä tuotteiden eroista esimerkiksi ekokauppiaalta. Suurimmat eroavaisuudet ovat lähinnä siinä, että luomutuotteista puuttuvat ne ainesosat, joita ei ruoassamme kuuluisi alun alkaenkaan olla 🙂

Paras mantelimaito syntyy itsetekemällä

Lisätietoja manteleista:

Nuts and Seeds, Organic VS. Non-organic