Kesän parhaat palat villivihanneksista

Osallistuminen erilaisille kursseille on ensinnäkin äärettömän mielenkiintoista, mutta myös antoisaa ja yhteisöllisyyttä lisäävää. Kun teemme asioita yhdessä, voimme kokea olevamme yhteydessä toisiimme ja kuuluvamme.

Villivihanneskurssi. Miten mahtava tapa viettää viikonloppua! Kesäisenä perjantaina alkanut kurssi jatkui lauantaille, jolloin edellisenä päivänä kerätyistä vihanneksista loihdittiin monenlaisia herkkuja. Uskomatonta miten monipuolisen salaattipedin luontomme tarjoaakaan – syötäviä kasveja suoraan luonnosta.

Olemme jokseenkin aivopestyjä kauppa-ajatukseen. Tämä siitäkin huolimatta, että luonnosta ilmaiseksi kerättävät kasvit sisältävät moninkertaisen määrän ravintoaineita kauppojen tarjoamiin kasvatettuihin ja monesti kaukaakin kuljetettuihin vihertuotteisiin verrattuna.

Poimulehteä kuukautiskipuihin ja muihin naistenvaivoihin, vuohenputkea miehisiin juttuihin, nokkosta pinaatin tilalle, maitohorsmaa patoihin ja höysteeksi… mielettömän hienon kokoonpanon infoa eri kasveista ja niiden käyttötarkoituksista sai ihastuttava ryhmämme nauttiakseen. Kädestä pitäen ja käytännössä saimme oppia osaavilta ohjaajilta, mikä muuten onkin monelle se paras tapa omaksua uusia tapoja ja taitoja. Kuulla, nähdä ja kokea kaikin aistein.

Villivihannekset ovat monipuolisia ja ravintorikkaita kasviksia suoraan takapihalta. Etupihalta kasveja ei kannata suoraan kerätä etenkään, jos asuu tien läheisyydessä. Saasteet ja pölyt tarttuvat kasveihin, joten etäisyys tiehen on aina hyvä tarkistaa. Tarkoitushan on kerätä mahdollisimman puhtaita kasveja.

Puutarhuri Annika Björk, Ilon Voima

Tällainen villivihanneskurssi on hieno mahdollisuus, jos vaihtoehtoiset ja ravinteikkaat ruokamahdollisuudet kiinnostavat. Eikä varmasti suinkaan vähäisimpänä kimmokkeena toimi se, että luonnon jääkaappimme on pullollaan näitä vaihtoehtoja ihan ilmaiseksi. Ongelma monelle varmasti onkin se, ettei itsekseen opettelu tunnu mukavalta eikä silloin myöskään saa aikaiseksi lähdettyä, tehtyä tai aloitettua. Siksi erilaisille kursseille osallistuminen onkin nopein ja helpoin tapa ottaa aktiivisia askelia suuntaan, jonne haluaa itseään ja elämäänsä viedä.

Kurssin vetäjinä toimivat parhaat tuntemani kasvimaailman lifestyle-asiantuntijat. Anja Sorasalo on kasviksista maittavuuksia loihtiva kasviskokki, jonka herkut (varoituksen sana!) voivat kääntää paatuneimmankin lihansyöjän pään. Anja pitää tunnelmallista lounasravintolaa Ani’s Cafe Porvoon vanhassa kaupungissa. Annika Björk on monitaituri puutarha- ja kasvimaailmassa. Annikan kanssa pääsee lähelle luontoa, mutta myös joogailemaan erilaisten nauru-, tuoli- ja asahijoogien parissa.

Lisäksi talven varalle teekaappiini ilmestyi monensortin yrittisekoitus, jota haikeana kesää miettien sitten hörpin lumisateen peittäessä hiljeneviä katuja. Ajatuksissani kuuman juoman höyrytessä pääsen näin takaisin kesän tunnelmiin, raviten samalla kehoani luontoäidin antimilla.

Villein kasvisterveisin,

Ajatuksia? Ehdotuksia? Ota yhteyttä!